Убедете ги, че тук бизнес се прави лесно
Инвестиционният климат у нас не е такъв, за какъвто го мислим

Брой 3 - Март '09
от Индекс Имоти
13 прочитания
 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел

Фотограф: Мария Съботинова

Бизнес климатът у нас е много добър и привлича сериозни инвеститори, казва заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев в едно интервю, в което дава пример с чужди компании, изпратили запитвания към министерството с намерение да направят инвестиции за над 4 млрд. евро. Обаче намеренията за правене на бизнес в България много често не водят до реални инвестиции.
На конференция BalREAct Росен Плевнелиев, управител на дъщерно дружество за инвестиции в имоти на германския холдинг "Линднер", даде пример по-скоро за второто: "На среща в агенцията за инвестиции установихме, че над 30 от 70 сертифицирани инвеститора имаха проблеми с Министерството на околната среда и водите. Това бяха инвестиции за милиарди. Впечатлението ми е, че министерствата не работят добре помежду си."

Администрацията
не се ползва с толкова добро имидж сред бизнеса в България, колкото може би й се иска. "Нито преди, нито сега нещата са в ред по отношение на административния капацитет", отсъди юристът Асен Дюлгеров, който е и бивш главен секретар на Столичната община.
Мнението на инвеститорите е, че за да правиш пари в страната, трябва да си много търпелив. Само получаването на разрешително за дейност отнема няколко месеца. "Когато някой иска да инвестира 150 млн. лева, не може да бъде спъван от елементарни неща. В други страни например получаваме разрешението веднага", заяви Росен Плевнелиев.
Въвеждането на принципа на обслужване "на едно гише" или дори "без гише" (изцяло по електронен път) е мярка, за която бизнесът настоява.
Валери Андреев, консултант на общинската промишлена зона Русе, обясни какво е привлякло първокласни инвеститори в русенския индустриален парк: "Един инвеститор се интересува основно от подкрепата, която общината или държавата ще му осигури. Нашият пример показва, че е от изключително значение добрата комуникация между местна власт и бизнес." Ето защо в подкрепа на това могат да бъдат

законите
които да регламентират например по-добре отношенията между инвеститор и държава. Дори Законът за насърчаване на инвестициите, който трябваше да помага на инвеститорите, също създава проблеми. "Законът беше направен бързо, донякъде пожелателен, и не сработи добре", заяви Росен Плевнелиев.
Необходимостта от специален закон и за публично-частните партньорства също се оспорва от експерти. "Публично-частните партньорства никога не са били популярни сред обществото. Представете си как ще гледат на един инвеститор, който е избран от дадена община за партньор. Веднага ще се заговори за корупция", каза Дюлгеров.

Инфраструктурата
"Напреднахме много в строителството, но не и в инфраструктурата, особено във водния сектор, който генерира много проблеми", каза още Асен Дюлгеров
Трудно се поддържа бизнес среда и се привличат нови инвеститори в условия на криза. Големите компании преустановяват плановете си за разширяване, а малките трудно могат да разчитат на заемен капитал. В такава обстановка държавата няма голям избор за противопоставяне на глобалната стагнация. Какво можем да направим в тази ситуация? Ето какво каза Джон Дейви от "Вектор мениджмънт", консултантска фирма, която помага на инвеститори в управлението на строителните им проекти: "Правителството трябва да направи така, че фирмите поне да си мислят, че е лесно да се прави бизнес в България."

Явор Куюмджиев, зам.-министър на икономиката:

В момент на криза са много по-добре тези, които имат пари в брой. Българската държава има 27 млрд. лева фискален резерв, нещо невиждано досега. Затова приехме пакета от мерки, за да създадем нови възможности.

Атанас Гаров, Colliers International:
Това, което липсва, е един малко по-ангажиран бизнес. Освен властта в страната бизнесът също има голям потенциал да промени статуквото.

Асен Дюлгеров, адвокатско дружество "Спасов и Братанов":
Нито преди, нито сега нещата са в ред по отношение на административния капацитет. Законът за инвестициите не може да реши проблемите на големите инвеститори. В повечето администрации компетентните хора са много тесен кръг.

Валери Андреев, консултант на "Индустриален парк Русе":
Един инвеститор се интересува основно от подкрепата, която общината или държавата ще му осигури. Нашият пример показва, че е от изключително значение добрата комуникация между местна власт и бизнес.

Джон Дейви, "Вектор мениджмънт":
Идеята на правителството да се изгради инфраструктура е много добра, защото тя ще бъде използвана основно след края на кризата, когато икономиките тръгнат отново нагоре. Повечето хора и компании ще преживеят кризата и по мое мнение се развивате в добра посока.

Още по темата:
Индустрията на имотите се активизира срещу кризата
Купувай, ще спечелиш
Колко струва качеството

Коментирай

Кирилица: ?
 • 0:-)
 • :'(
 • >:-)
 • B-)
 • :-*
 • :-(|)
 • :-|
 • :-(
 • :-)
 • :-D
 • :-0
 • ;-)

Тема на броя

Индустрията на имотите се активизира срещу кризата

Индустрията на имотите се активизира срещу кризата Бр. 3 - Март '09

Довчера всичко изглеждаше наред, днес е трудно да повярваме, че кризата се разгръща с толкова бързи темпове. Ако обаче има някаква положителна страна, тя е, че ще накара индустрията на недвижимите имоти по-категорично да заяви мястото си в икономиката.