Купувай, ще спечелиш
С пари в ръка клиентът може да получи много добри цени за качествени имоти

Брой 3 - Март '09
от Петя РАЛЧЕВА
13 прочитания
 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
Логично е повишаващите се цени да правят жилищата по-недостъпни за купувачите. Но действителността е по-различна. Докато те нарастваха с по 20-30% на година, броят на сделките ги следваше. Сега сделките намаляват, както и цените на някои имоти, но това не изглежда да връща купувачите в играта. Банките изглеждат очевидният виновник.
"Сега е пазар на парите в брой. Колкото по-голям процент има клиентът, толкова по-големи отстъпки може да договаря", каза Цветелина Тасева, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти".
"Пазарът е в застой. Имаме интерес от много клиенти, но те изчакват да видят какво ще се случи... Имаме няколко, които отидоха до банките, опитаха се да получат ипотека или да проучат каква е ситуацията, ако поискат. Отказаха им. Те ни казват, че искат да купят, но нямат възможността", коментира Маурисио Меса Гомес, регионален директор за България и Румъния на испанската строителнопредприемаческа компания Hercesa Internacional.
Това кара инвеститорите да прилагат разнообразни методи за справяне чрез схеми за разсрочено плащане. Според Шимон бен Хамо, изпълнителен директор на "АФИ Юръп", компания с няколко жилищни проекта в София, това е добър начин за стимулация на купувача, защото  клиентът разбира, че ситуацията на пазара ще бъде по-добре след 2-3 години. "Уверени сме, че условията ще бъдат по-добре, и не изпитваме притеснение", допълни той.
Всъщност липсата на кредит е само половината от истината. Кредитиране има, да - по-малко, отколкото преди, с доста по-затегнати условия от страна на банките, коментираха финансисти. Проблемът е обаче, че и търсенето на кредит е намаляло.
"Голяма част от клиентите идват с доход, който не могат да докажат на сто процента, а днес това е важно. Акцентът (вече) е върху доходите, а не стойността на имота", обясни Мартин Гиков, ръководител на отдел "Финансиране на недвижими имоти" към Уникредит Булбанк.
Независимо от застоя на пазара сега е най-подходящото време за закупуване на жилище, увериха участниците на конференцията BalREAct. "Въпросът е клиентът да може да си позволи да изтегли кредит и да го изплаща", каза Мартин Гиков.
Според Цветелина Тасева в близките месеци не може да има намаление в рамките на 10-15% на цените на имотите, а моментът е подходящ и за клиентите, защото имат възможност да разгледат голям брой оферти и да договарят цена.
"Клиентът трябва да намери добър имот на разумна цена. Тези, които търсят най-ниските цени, няма да вземат правилното решение", допълни Шимон бен Хамо. Според него на пазара властва прекалено много неоправдан песимизъм. Неговият съвет към купувачите е да мислят за качеството, не само за цената.
Държавата може да подаде ръка, за да се избегнат сериозни проблеми в пазара, беше отзивът за евентуални мерки срещу кризата. Данъчни стимули при спестяванията с цел покупка на жилище, схеми, с които да бъдат поети лихвите на проблемни длъжници, намаляването на данък добавена стойност върху жилищата и инвестициите в инфраструктура бяха част от възможностите, изброени от представителите на бизнеса. Въпросът е дали държавата ще има желанието и възможността да се възползва от някои от тях.
И докато това стане, купувачите може да се огледат за новия си дом - може да останат приятно изненадани от това, което ще получат срещу парите си.

Цветелина Тасева, "Адрес недвижими имоти":
Пазарът е в момент на застой, с падащи и неясни ценови нива и малко сделки, а търсенето се ограничава в най-ниския и в най-високия сегмент. По наши данни в момента на пазара има 115 хиляди жилища, но са на нереални офертни цени, наблюдават се разминавания с 12 хиляди евро.

Маурисио Меса Гомес, Hercesa Internacional:
България трябва да направи всичко възможно, за да излезе от схемата, в която сделките се изповядват под реалната цена. Кризата ще изчисти процесите на пазара, само предприемачи с дългосрочни стратегии ще могат да останат.

Мартин Гиков, директор "Финансиране на недвижими имоти" към Уникредит Булбанк
Всяка инициатива от страна на държавата би била добре дошла, защото е допълнителен сигнал по отношение доходите на хората. Важно е правителството да увеличи публичните разходи, потреблението, да се освободи ликвидност, а ако има възможността - и още малко паричен ресурс.

Тихомир Тошев, "КредитЦентър"
Трябва да се анализират нуждите на клиентите и техните възможности. В момента имотите в строеж са най-неперспективни за тях, защото купувачът не знае дали ще бъдат завършени. Хора, които имат достатъчно пари, могат да си позволят индивидуална за тях схема за изплащане. Трябва да убедим купувачите, че това е правилният момент за покупка на жилище.

Шимон бен Хамо, "АФИ Юръп":
Държавата трябва да окаже съдействие на пазара. Инжектирането на пари в инфраструктура е много важно, ще помогне за по лекото преживяване на периода на криза и така предприемачите ще имат стимул за инвестиции. Важно е да се подкрепи икономиката на национално и на местно ниво.

Още по темата:
Индустрията на имотите се активизира срещу кризата
Убедете ги, че тук бизнес се прави лесно
Колко струва качеството

Коментирай

Кирилица: ?
 • 0:-)
 • :'(
 • >:-)
 • B-)
 • :-*
 • :-(|)
 • :-|
 • :-(
 • :-)
 • :-D
 • :-0
 • ;-)

Тема на броя

Индустрията на имотите се активизира срещу кризата

Индустрията на имотите се активизира срещу кризата Бр. 3 - Март '09

Довчера всичко изглеждаше наред, днес е трудно да повярваме, че кризата се разгръща с толкова бързи темпове. Ако обаче има някаква положителна страна, тя е, че ще накара индустрията на недвижимите имоти по-категорично да заяви мястото си в икономиката.