Индустрията на имотите се активизира срещу кризата
Бизнесът търси решения, които да върнат пазара на недвижима собственост по пътя на устойчивото развитие

Брой 3 - Март '09
13 прочитания
 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел

Фотограф: Мария Съботинова

Довчера всичко изглеждаше наред, днес е трудно да повярваме, че кризата се разгръща с толкова бързи темпове. Ако обаче има някаква положителна страна, тя е, че ще накара индустрията на недвижимите имоти по-категорично да заяви мястото си в икономиката.
Показа го конференцията BalREAct, проведена като отговор на кризата. На нея големи инвеститори, брокери и финансисти застанаха зад идеята, че има решения, които могат да върнат пазара към устойчиво развитие и да омекотят приземяването му. Както и че държавата трябва да вземе отношение по тях.
След период на значителни инвестиции, направени до голяма степен с чужди пари, секторът на недвижимите имоти в България е в период на корекция на цените и печалбите.
"Преди кризата да настъпи, много сегменти от икономиката са печелели повече, отколкото потребителите са били готови да похарчат. Българският сектор на недвижимите имоти получи доста интересен урок", каза Божидар Нейчев, партньор в консултантската фирма "ПрайсуотърхаусКупърс".
Тя обаче не трябва да бъде разглеждана еднопосочно, отбеляза Нейчев и призова бизнеса да мисли за времето след нея. Той посочи, че икономическият растеж в световен мащаб отбелязва спад, но в региона на Централна и Източна Европа ще се движи около нулата, все пак над нивата, които бележат рецесия. Спестяванията като съотношение към брутния вътрешен продукт са показател за възможността икономиката да се възстанови бързо. У нас делът им е около 15%, над тези от други страни в Централна или Западна Европа.
Развиващите се пазари след кризата ще продължават да привличат западните инвеститори и да са двигател на техния бизнес и затова според него България ще бъде една от атрактивните инвестиционни дестинации, прогнозира още експертът. Според него имотите също винаги ще бъдат лесна за разбиране инвестиция.
Валери Левиев, изпълнителен директор на фирмата за имоти "Елта консулт", каза, че очаква възстановяване на пазарите във втората половина на тази година, след като обаче цените ще са се коригирали до ново равновесно ниво. Според него банките ще започнат отново да кредитират, защото акционерите им ще искат да развиват бизнеса си, а купувачи и продавачи ще срещнат интересите си.
Вече няма съмнение, че за индустрията на недвижимите имоти предстоят тежки времена и отчасти самите участници на пазара са виновни за това. "Предприемачите влагаха абсолютно всичките си пари, включително и виртуалните такива, които смятаха, че ще получат, в нови проекти. Това ги доведе до ситуация, в която имаме страшно много проекти, но нямаме ликвидност. Печелившите са тези, които са поддържали добрия баланс", заяви Росен Плевенлиев, управител на строително-предприемаческата компания "Линднер имобилиен мениджмънт".
Какво е решението за участниците на пазара? Според главния архитект на София Петър Диков свеждането на "много високите печалби в строителството до разумни нива" ще позволи на бизнеса да оцелее.
Това може вече да не е достатъчно. След като недостигът на финансиране ужили цените, вторият удар идва с охладеното търсене на имоти от бизнеса и домакинствата. Периодът на строителен бум създаде предпоставка за завишени очаквания на инвеститорите, но сега не само липсата на банково финансиране се определя като единствения проблем на сектора, а и заниженото търсене, тъй като хората очакват сериозна корекция на пазара, каза Андреа Казини, главен оперативен директор на Уникредит Булбанк. Той допълни, че бързата държавна намеса ще има ключово значение за бизнеса в настоящата кризисна ситуация.
В каква посока обаче? Според бизнеса ключовите проблеми са отсъствието на визия за икономическото развитие на страната, диалог между публичния и частния сектор и административната тежест.
"Инвеститорите твърдят, че няма достатъчна предвидимост на пазара на недвижими имоти у нас както по отношение на разходите, така и по отношение на сроковете. Не са наясно колко време ще отнеме да се приеме един проект и съответно да се стигне до издаване на разрешително за строеж. Всичко това води до несигурност", каза Сергей Койнов, изпълнителен директор на консултантската компания за имоти "Фортън интернешънъл".
Продажбите в сивия сектор са изключително проблемни, защото, от една страна, ощетяват фиска, а от друга - по този начин се укрива оборот и се създава предпоставка за развитие на нелоялна конкуренция, каза Орлин Хаджийски, данъчен експерт в "ПрайсуотърхаусКупърс". Според Хаджийски цялата икономика има нужда от решения като ускореното връщане на данък добавена стойност за коректни фирми, удължаване на срока за ползване на данъчен кредит за износа,
 
Какви са решенията?
Работна група от бизнеса ще помага на държавата с експертни проучвания и консултации за привличането на инвеститори в индустрии на бъдещето като "зелени" или биотехнологии по инициатива на организаторите на BalREAct и BalPEx. Опитът на компаниите може да бъде използван веднага за държавните индустриални зони, планирани в бюджета за 2009 г.
Организаторите на BalREAct ще издадат наръчник за купувачите на жилища, съдържащ критерии, по които да избират бъдещия си дом или ваканционен имот, с целта да ги предпазят от грешни решения в момент, в който ценовата конкуренция между продавачите и натискът върху качеството се засилват.

Петър Диков, главен архитект на София:
Държавата трябва да предприеме необходимите действия, а те са към финансиране на инфраструктурни проекти,  на училища, детски градини и поликлиники, т.е. обекти, които не са строени през последните 25 години в България. Трябва да се вземат сериозни мерки и по отношение на намаляване на данъците по транзакции на имоти. Бизнесът трябва да се подкрепи и с такъв тип действия.

Андреа Казини, Уникредит Булбанк:

Проблемът е, че България няма готови лостове за справяне с кризата. Очакваме, че през 2009 ще има разлика между генерирането на спестявания и нуждите на пазара. Голяма част от липсващото финансиране ще дойде от международните банкови институции, но трябва да се търси и от други източници.

Светослав Делчев, управител на "Иморент България":
През последните години се наблюдават някои типични грешки, но е важно да можем да класифицираме настоящата ситуация в строителството. Хубавото при нас е, че покупателната способност на населението и неговите спестявания не пострадаха толкова от спада на борсата.

Орлин Хаджийски, "ПрайсуотърхаусКупърс":
Проблем пред бизнеса е срокът за възстановяване на ДДС, който е 4 месеца. В тези деликатни времена държавата би могла да изготви списък с изрядните данъкоплатци, които да се ползват с предимство. Друг проблем е времевото ограничение за ползване на ДДС кредита. На практика той може да се ползва в рамките на три месеца, а фактурите идват след три-четири месеца. Данъчното законодателство не урежда публично-частното партньорство.

Сергей Койнов, "Фортън интернешънъл":
С бързият растеж се свиква много бързо и част от предприемачите очакват той да продължи вечно. Именно бързият растеж остави много свободен ресурс, тъй като инвеститорите, вместо да развиват проектите, започнаха да купуват други терени и в момента изпадат в сериозна криза и липса на ликвидност, а и наемателите са много по-малко, отколкото бяха преди.

Росен Плевенлиев, "Линднер имобилиен мениджмънт":
Трябва да се създаде дългосрочна визия за икономиката на тази държава и да си отговорим на въпроса къде искаме да бъдем. Трябва да преминем към устойчиво ценообразуване и да дадем на купувачите максимално достоверна информация. Предприемачите трябва да подкрепят съзнателната покупка и от тази гледна точка имаме страхотен дефицит.

Още по темата:
Купувай, ще спечелиш
Убедете ги, че тук бизнес се прави лесно
Колко струва качеството
 
Къде да се фокусират усилията 
- Изработване на държавни механизми за справяне с кризисната ситуация
- Дългосрочна стратегия за развитие на икономиката и обвързването й с перспективни индустрии
- Облекчаване на бизнеса от административни тежести като бавни и тромави процедури по одобрение на проекти и издаване на разрешения за строеж и данъчно облагане
- Насърчаване на чуждите инвестиции
- Подобряване на координацията между бизнес и местна власт
- Подобряване на информацията за потребителите

Добави коментар Коментари (15)

 • Анонимен потребител #1 antitaaiderm анонимен, неутрално, 16.03.2009 22:49
  Скажите, а у вас есть RSS поток в этом блоге?
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #2 WhensohesMem анонимен, неутрално, 18.03.2009 06:01
  Чёрт возьми! Круто!Вы Сами ответили.Беру в цитник! Смысл жизни и всё остальное. Решено.Без шуток.
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #3 Squawl анонимен, неутрално, 18.03.2009 20:57
  Неплохой пост, но много лишнего.
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #4 vladimirproperty.com анонимен, разстроено, 18.03.2009 21:37
  Тези хора са пили нещо обезболяващо. Но в големи количества. Законно е . На е вредно. И се излагат. Сигурно имат и разстройство. Това е проблем. Не им се сърдете. Пийнали са повече.
  Иначе са сериозни хора. Уплашени са. Боли ги. ---
  Ще се оправят нещата.
  ---
  Ще минат изборите и кризата ще мине.
  ---
  Ще минат изборите и ще се качат цените.
  Ще минат болките и ще тръгнем отново на работа.
  ---
  Мечти и и и и и и и и ии и и ии и и и и ии и и
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #5 Whomehog анонимен, неутрално, 20.03.2009 00:55
  Добавил в свои закладки. Теперь буду вас намного почаще читать!
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #6 insinkimbimE анонимен, неутрално, 20.03.2009 07:52
  Можно и подискутировать по этому поводу …
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #7 atrolida анонимен, неутрално, 20.03.2009 14:55
  На Ваш блог знакомый в аську ссылку кинул. Оказалось ,что не зря Понравилось. Тепрь постоянно читать буду
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #8 MogErergoLed анонимен, неутрално, 21.03.2009 02:06
  Я бы сказала о монументальности, грандиозности некоторых сюжетов. А назвала бы - "нефильтрованный реал". На мой взгляд, красота - это все-таки другое: лучшее, чистое, избранное, заставляющее трепетать и поражаться. Можно найти красоту во всем, но всё скопом - не есть красота. Имхо.
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #9 insinkimbimE анонимен, неутрално, 21.03.2009 10:13
  Да уж. В этом блоге хоть комментаторы нормальные.. А то пишут обычно в комментарии ерунду всякую.
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #10 HandalaBaf анонимен, неутрално, 21.03.2009 21:22
  Огромное вам пасибо! а еще посты на эту тему будут в будущем? Очень жду!
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #11 Reesnoitte анонимен, неутрално, 22.03.2009 05:36
  Опубликовал на своем блоге вашу статью, и напечатол там конечно-же обратную ссылку на вас. Но вот зашел посмотреть поевился ли трекбек, а его нет…
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #12 TuseTalTreme анонимен, неутрално, 23.03.2009 00:23

  Под этим небом жизнь – терзаний череда,
  А сжалиться ль она над нами? Никогда.
  О нерождённые! Когда б о наших муках
  Вам довелось узнать, не шли бы вы сюда.
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #13 darsesydar анонимен, неутрално, 24.03.2009 03:20
  А у вас пара ошибок в тексте... тока не обижайтесь )
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #14 Expody анонимен, неутрално, 24.03.2009 05:27
  Я в принципе, мало, что смыслю в этм посте, но постараюсь все таки понять.
  Неуместен коментар?
 • Анонимен потребител #15 calgealfJago анонимен, неутрално, 25.03.2009 06:35
  Ага, теперь понятно...А то я сразу не очень то и не понял где тут связь с самим заголовком...
  Неуместен коментар?

Коментирай

Кирилица: ?
 • 0:-)
 • :'(
 • >:-)
 • B-)
 • :-*
 • :-(|)
 • :-|
 • :-(
 • :-)
 • :-D
 • :-0
 • ;-)

Тема на броя

Индустрията на имотите се активизира срещу кризата

Индустрията на имотите се активизира срещу кризата Бр. 3 - Март '09

Довчера всичко изглеждаше наред, днес е трудно да повярваме, че кризата се разгръща с толкова бързи темпове. Ако обаче има някаква положителна страна, тя е, че ще накара индустрията на недвижимите имоти по-категорично да заяви мястото си в икономиката.