На кота нула
Секторът може де играе ръководна роля в програми за стимулиране на икономиката, включително инфраструктурни, заради огромния си капацитет за създаване на работни места

Брой 3 - Март '09
13 прочитания
 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
Международният туризъм ще е на кота нула през тази година според оптимистичната прогноза на Световната туристическа организация (UNWTO), направена в края на януари. Числата обаче са различни за различните региони. Най-лоша е прогнозата за Европа, където достигането до нулев ръст през 2009 г. ще е добрата новина. Най-благоприятни са за Близкия изток и Африка.
През 2008 международните пътувания достигнаха 924 милиона, което е с 16 млн. повече от предходната година. В проценти ръстът е рекордно нисък в сравнение с предишните четири години - едва 2%.
Туристическият пазар се стеснява значително през втората половина на миналата година заради свръхнепредсказуемата световна икономика и тежката финансова криза. Положителният двупроцентов ръст се дължи на първата половина на 2008.  
Според световната организация обаче туризмът устоява по-добре на икономическата криза в сравнение с други сектори като строителството, недвижимите имоти или производството на автовмобили.
Икономическата криза удря по различен начин туризма в различните региони. През годината като цяло всички региони имат положителен ръст с изключение на Европа. Най-добро представяне се отчита в Близкия изток (+11%), Африка (+5%) и двете Америки (+4%). Ръстът е негативен последните шест месеца в Европа (-3%) и Азия (-3%). Спадът дори е много по-значителен за Азия, която регистрира двуцифрен ръст през 2007 г. и силно представяне през първата половина на 2008 г. (+6%).
Въпреки общия спад през 2008 г. няколко дестинации в различни региони отчитат двуцифрени ръстове – Хондурас, Никарагуа, Панама, Уругвай, Корея, Китай, Индонезия, Индия, Египет, Ливан, Йордания, Мароко и Турция.
Кризата в напредналите икономики достигна до ускоряващи се пазари като Китай, Индия и Бразилия.
Най-уязвими през тази година обаче ще са силните пазари на Америка и Европа.
Общата заетост на хотелите през 11 месеца на миналата година пада във всички региони с изключение на Близкия изток - с 2% ръст, и Централна и Южна Америка – над половин процент ръст.
Индексът на доверието на Световната туристическа организация е най-нисък от създаването му през 2003 г.
Международният туризъм отчиташе рекордни ръстове от +7% средногодишно между 2004 и 2007.
Световната организация обаче гледа на кризата като на възможност за туризма.
Ескпертите се фокусират върху усилени маркетингови проучвания и поставянето на туризма като приоритет в общото икономическо стимулиране. Според организацията туризмът трябва да наблегне на "зелената икономика". Препоръчва се намаляване на енергийните разходи – хотелски и транспортни, както и зелени инициативи. Това ще доведе както до екологична отговорност, така и до по-голяма независимост от цената на горивата.
Туризмът може де играе ръководна роля в програми за стимулиране на икономиката, включително инфраструктурни, заради огромния си капацитет за създаване на работни места. Това е един от основните изводи на първата среща на UNWTO в края на януари в Мадрид.
Според експертите тази криза е глобална, тъй като засегна едновременно развиващите се и зрелите пазари, и този удар вероятно ще продължи и след края на настоящата година. Туризмът може и би трябвало да играе ключова роля в глобалния спасителен план.
Според прогнозите основни през тази година ще са пътуванията до близки дестинации и вътрешния туризъм. Ще се намали средната продължителност на престоя, както и разходите.
Ключова ще е цената и предимство имат дестинации, които предлагат по-евтина почивка и боравят с по-изгодна валута.
Очакват се късни записвания заради несигурността на потребителите да направят избор и изчаквайки специални оферти с големи отстъпки.
На общия фон числата за миналата година са добри за България – 10.4% ръст на чуждите туристи и близо 2.5 млрд. евро приходи. Турция отчита 13.3% ръст, докато спадове се регистрират в Испания (-1%), Румъния (-4.3%), Полша (-9%), Гърция (-1.1%).
Кризата се усеща у нас едва през декември, тогава намалява туристическият поток отвън.
И докато съседните ни страни вече имат спасителни планове за туризма си, то у нас няма нищо черно на бяло.  
Браншът апелира за създаването на правителствена антикризисна програма. Предложенията на бизнеса трябва да бъдат приети на заседанието на Националния съвет по туризъм на 23 февруари (след редакционното приключване на броя - бел. авт.).
От бранша посочват, че в Кипър визите за руснаци се субсидират от правителството и са безплатни за туристите, Турция е намалила драстично цените на хотелите си, а Гърция осигурява данъчни облекчения за туристическите 0компании.
Всички летни дестинации са вперили поглед в руските туристи. През 2009 г. у нас се очаква 35% спад на руския пазар, 50% спад на скандинавския, 25% процента на германския, 15% на британския.  
В декларация до Народното събрание и правителството най-големите сдружения в бранша поискаха 16 млн. лева от бюджета като субсидия за издаване на входни визи, а други 20 млн. - за реклама на националните курорти зад граница.
И ако прогнозата за международния туризъм е за нулев ръст, то за България все още са нула правителствените мерки за справяне с кризата.

Международен туризъм
Регион 2008      2009
Светът 2% от -2% до 0%
Европа 0% от -3% до 0%
Азия и Тихоокеанския регион 2% от 0% до 3%
Америка     4%
от -1% до 2%
Африка              5%
от 1% до 4%
Близък изток
  11% от 2% до 6%
 
 
 


 

Коментирай

Кирилица: ?
 • 0:-)
 • :'(
 • >:-)
 • B-)
 • :-*
 • :-(|)
 • :-|
 • :-(
 • :-)
 • :-D
 • :-0
 • ;-)

Тема на броя

Индустрията на имотите се активизира срещу кризата

Индустрията на имотите се активизира срещу кризата Бр. 3 - Март '09

Довчера всичко изглеждаше наред, днес е трудно да повярваме, че кризата се разгръща с толкова бързи темпове. Ако обаче има някаква положителна страна, тя е, че ще накара индустрията на недвижимите имоти по-категорично да заяви мястото си в икономиката.